Open middag Opgewekt Drimmelen succesvol

Hooge en Lage Zwaluwe – Afgelopen zondagmiddag 30 augustus waren geïnteresseerden welkom bij de twee locaties waar Coöperatie Opgewekt Drimmelen zonnepanelen op het dak wil plaatsen. Velen maakten daar gebruik van en schreven zich ter plekke in als lid van de coöperatie en reserveerden hun ‘Zonnedeelen’ in het eerste postcoderoosproject.

Bezoekers in Lage Zwaluwe krijgen uitleg over het project.

Ondanks het wisselvallige weer was het zowel bij de familie Rasenberg in Hooge Zwaluwe als bij de familie Koorevaar in Lage Zwaluwe een komen en gaan van bezoekers. Uiteraard werden de RIVM-richtlijnen in verband met COVID-19 in acht genomen en konden bezoekers na inschrijving een route door de melkveebedrijven maken om nadere informatie over het postcodeproject te ontvangen van de aanwezige bestuurders en dakeigenaren.

Postcoderoosproject

Zonnepanelen kun je niet alleen op je eigen dak plaatsen, maar ook samen leggen op een boerderijdak. Interessant voor mensen met een huis waar zelf leggen lastig of onmogelijk is, bijvoorbeeld vanwege een rieten dak of beschermd dorpsgezicht. Of met een dak wat ongunstig ligt of veel schaduw vangt door bijvoorbeeld bomen. Maar ook mensen die geen zin hebben om alles zelf te regelen, kunnen terecht bij Coöperatie Opgewekt Drimmelen.

Open middag

Ruim zestig inwoners van gemeente Drimmelen kwamen langs om meer informatie te krijgen. Sommigen schreven zich ter plekke in om lid te worden van de coöperatie en om te investeren in ‘Zondeelen’. Er zijn intussen al 125 Zondeelen uitgegeven en de teller loopt nog verder op. Bij 600 uitgegeven Zondeelen kan met de installatie gestart worden. Een Zondeel kost eenmalig € 300 per stuk en heeft een gemiddelde jaaropbrengst per paneel van 255 kWh, wat goed is voor een korting op de energiebelasting van € 30,22 per jaar. De terugverdientijd is ruim 9 jaar. Aangezien het project 15 jaar duurt, zijn de jaren daarna pure winst. Het levert een berekend rendement op van 3,9%.

Hooibalen zorgde voor 1,5 meter afstand in Hooge Zwaluwe

Energietransitie

Nu de eerste 125 Zondeelen zijn uitgegeven, is het begin gemaakt. Opgewekt Drimmelen zal de komende tijd meer activiteiten ondernemen om het postcoderoosproject bij meer inwoners en MKB-bedrijven onder de aandacht te brengen. Zo werken we samen in kleine stappen aan de energietransitie. Gezamenlijk investeren in zonnepanelen op boerderijdaken is een eerste stap. Zo houden we het landschap open en de revenuen binnen onze gemeenschap. Wil je ook meedoen, kijk dan op www.opgewektdrimmelen.nl of stuur een e-mail aan info@opgewektdrimmelen.nl.


Niets missen van nieuwe projecten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief