Inmiddels zijn de eerste 2 projecten een feit!
Wat doen wij?
Opgewekt Drimmelen regelt het dak, de juridische en belastingtechnische zaken (verzekering, recht van opstal, aanwijzing Belastingdienst enz.) en de technische kant: inkoop, installatie en aansluiting op het elektriciteitsnet enz. Deze regeling heeft vanwege de energiebelasting ook te maken met de Belastingdienst en wil je in het algemeen meer lezen: kijk dan eens op de site van Hier Opgewekt. Als we weten op welk dak we kunnen starten, komt ons hele plan beschikbaar. Wil je als eerste de informatie ontvangen? Meld je dan aan als lid en blijf op de hoogte!
Zie hier onder de antwoorden op meest gestelde vragen:
Inwoners en ondernemers van de postcode in 4926 en 4927 (het hart van de roos) en omliggende postcodes (de blaadjes) kunnen deelnemen aan dit project. In dit geval gaat het om de volgende postcodes :
Postcode | Plaats |
4927 | Hooge Zwaluwe |
4926 | Lage Zwaluwe |
4921 | Made |
4924 | Drimmelen |
4766 | Terheijden |
4845 | Wagenberg |
4765 | Zevenbergschen Hoek |
4766 | Zevenbergschen Hoek |
3329 | Dordrecht |
4521 | Werkendam |
4781 | Klundert |
Alle leden van de Coöperatie Opgewekt Drimmelen in de genoemde postcodes kunnen mee doen. Ben je nog geen lid, meld je dan aan en we houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.
Zodra de business case voor het project rond is, weten we het definitieve bedrag van de prijs van een zonnedeel. Op dit moment gaan we er vanuit dat 1 deel van 300 Kwh ongeveer 300 euro kost.
De bovengrens van je investering is 80% van je verbruik, meer investeren heeft geen zin, omdat je dan het belastingvoordeel kwijtraakt (vraag ons niet waarom, is bedacht door de belastingdienst). De belastingkorting op de energierekening is gegarandeerd voor 15 jaar.
Als deelnemer krijg je korting op de energiebelasting over de stroom die je via de zonnedelen hebt gekocht. Stel je koopt 10 zonnedelen voor een totaal van 3000 kWh per jaar en je totaalverbruik aan stroom is 3500 kWh. Dan krijg je korting op de belasting over die 3000 kWh.
Daarnaast kan het zijn dat Coöperatie een (kleine) winst maakt op de verkoop van de stroom. Uiteraard na aftrek van de jaarlijkse kosten aan onderhoud en ledenadministratie. De leden kunnen in de Algemene Ledenvergadering bepalen wat er met dit geld gebeurd. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om dit als dividend weer uit te keren naar ratio van het aantal zonnedelen wat je hebt.
De coöperatie investeert met jouw inleg in de aanschaf van de zonnepanelen voor het zonnedak. In plaats van rente, ontvang je als deelnemer korting op jouw energiebelasting. Daarnaast krijgt de coöperatie inkomsten uit de verkoop van de opgewekte elektriciteit.
Met deze gelden zorgt de coöperatie voor de administratie van de financiën en de leden, de aansluiting van het zonnedak op het netwerk, de verkoop van de stroom, het onderhoud van het dak en de benodigde verzekeringen en belastingen.
Je mag tot 80% van je verbruik dekken met zonnepanelen. Stel dat je een totaal jaarverbruik hebt van 3000 kWh dan mag daarvan 2.400 kWh op het dak worden opgewekt (80%).
Daarnaast geldt van de Regeling Verlaagd Tarief een maximum van 10.000 kWh per jaar. Heb je een groter verbruik van 10.000 kWh per jaar, dan mag je zonnedelen kopen voor maximaal 10.000 kWh per jaar.
De energie die met het project wordt opgewekt verkopen wij aan een energieleverancier. Op dit moment zijn we nog in overleg met leveranciers voor de beste prijs en voorwaarden.
De prijs die de energieleverancier hiervoor betaalt is afhankelijk van de marktprijs van stroom. Wanneer de energieprijs verandert zal dit direct invloed hebben op de prijs die wordt betaald voor de opgewekte kWh.
In de regeling wordt dit niet als voorwaarde gesteld om deel te nemen aan een Postcoderoos project. Het is dus geen verplichting om over te stappen naar een andere energieleverancier.
De overheid heeft bepaald dat mensen die lokaal energie opwekken geen energiebelasting verschuldigd zijn. De reden is dat lokaal opgewekte energie nauwelijks gebruik maakt van het landelijke energienetwerk. Deze belastingkorting is gegarandeerd voor een periode van 15 jaren.
Door de belastingmaatregel Regeling Verlaagd Tarief (Postcoderoosregeling) krijgen leden van een coöperatie een energiebelasting korting voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit.
Grote zonne-installaties komen in aanmerking voor SDE+ subsidie. SDE+ wil zeggen dat je het verschil krijgt tussen wat de marktprijs voor energie is en wat door de overheid is uitgerekend wat jij aan kosten hebt per kilowattuur. De SDE+ geldt voor vijftien jaar; de subsidie krijg je alleen als je elektriciteit produceert, geen productie betekent ook geen subsidie.
Zonnepanelen zijn een relatief nieuw product. Het is lastig precies aan te geven wat de opbrengst en levensduur is. De opbrengst van zonnepanelen neemt af in de loop van de 15 jaar. Wij houden daar in onze berekeningen rekening mee.
De coöperatie heeft een garantie van de eigenaar van het dak voor 15 jaar.
Ruim voor het verstrijken van de 15 jaar zal de coöperatie overleggen met de eigenaar van het dak om tot een voorstel te komen voor wat te doen met het zonnedak na 15 jaar.
De coöperatie maakt in dit geval aanspraak op de verzekering die hiervoor is afgesloten. Het kan ook voorkomen dat er schade ontstaat aan de installatie. Bijvoorbeeld door technische mankementen, natuurgeweld, handelen door derden of door eigen handelen. De coöperatie sluit ook hiervoor verzekeringen af, die aangesproken worden wanneer er schade ontstaat.
Ja, er zitten risico’s verbonden aan deelname in een PostCodeRoos project. Dit zijn dezelfde risico’s als bij het plaatsen van een zonnepanelen installatie op je eigen woning. Namelijk de kracht van de wind, de hoogte van de elektriciteitsprijs die de energieleverancier betaalt voor de opgewekte kWh’s en de hoogte van het energiebelastingtarief die ieder jaar wordt vastgesteld door de overheid.
Bij de berekening gaan we uit van een veilig jaarlijks verwacht gemiddelde opbrengst.
Door de Postcoderoosregeling ontvangt u korting op uw energienota. De hoogte van de korting is afhankelijk van het energiebelastingtarief op elektriciteit. Indien dit tarief daalt of stijgt is dat van invloed op uw korting. Daarnaast is de korting afhankelijk van de hoeveelheid opgewekte elektriciteit door de installatie(s). Maar dát u de belastingkorting ontvangt is voor 15 jaar gegarandeerd door de regering en vastgelegd in de wet.
Wanneer een organisatie beleggingen of aandelen uitgeeft dient deze onder toezicht te staan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De organisatie dient een prospectus in te leveren bij de AFM. Een prospectus is een document met daarin alle ins en outs rondom de beleggingen of aandelen. De AFM beoordeelt vervolgens aan de hand van deze prospectus of de belegging goedgekeurd wordt en daarmee dus veilig is. Voor sommige aanbiedingen geldt een vrijstelling van deze prospectusplicht, bijvoorbeeld wanneer er minder vijf miljoen mee wordt opgehaald. Ook deze aanbieding valt onder deze vrijstelling en is dus niet getoetst door de AFM. Wel is dit project gemeld bij de AFM en moeten we u als deelnemer inlichten over de financiële situatie en de risico’s van dit project. Deze informatie vindt u samengevat in dit document. De AFM vereist het gebruik van hun eigen document-format. De energiecoöperatie heeft dit document opgesteld en deze kunt u vinden op onze website.
Verhuist u naar een adres binnen het postcodegebied van dit project? Dan kunt u uw energiecertificaten gewoon meenemen. Verhuist u naar een adres buiten het postcodegebied, dan kunt u de certificaten niet meenemen.
Ja, indien voorradig. Bijvoorbeeld als een deelnemer verhuist naar buiten het postcodegebied en de certificaten wil verkopen. Ook hopen we als coöperatie op termijn meer projecten te gaan realiseren.
Dit hangt af van uw situatie, bijvoorbeeld of u particulier of als bedrijf deelneemt. Als particulier heeft deelname meestal geen effect op uw inkomstenbelasting. Informeer hierover bij uw belastingadviseur.
De korting op de energiebelasting voor leden die deelnemen aan ons postcoderoosproject wordt per lid verrekend via de eigen energierekening. Energieleveranciers zijn wettelijk niet verplicht om hier aan mee te werken. Daarom is het goed om te weten of jouw energieleverancier hieraan wil meewerken.
Volledige medewerking
Van de volgende energieleveranciers is bekend dat zij de postcoderoosregeling ondersteunen en daar volledige medewerking aan verlenen:
- Anode
- Budget Energie
- De Groene Stroomfabriek
- Delta
- Eneco
- nl
- Engie
- On
- Essent
- Greenchoice
- Huismerk Energie
- Leon Zeewolde
- Main Energie
- Energie VanOns
- NLE
- Om | nieuwe energie
- Pure Energie
- Qurrent
- Sepa Green
- Servicehouse
- Oxxio
- Vandebron
- Vattenfall
Als jouw energieleverancier niet in de lijst staat, wil dat niet zeggen dat deze niet meewerkt. Je kan zelf telefonisch informeren, of je mag de naam aan ons doorgeven, dan doen wij dat voor je.
Er zijn ook energieleveranciers die (nog) geen medewerking kunnen of willen verlenen. Dat hoeft voor leden geen belemmering te zijn om deel te nemen aan ons postcoderoosproject, maar dan zul je wel van energieleverancier moeten wisselen. Als je daar vragen over hebt, of advies nodig hebt, neem dan contact op met het bestuur via bestuur@opgewektdrimmelen.nl.